Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Öktem, günümüzde en sık yapılan ve araştırılan estetik ameliyat olan burun estetiği ya da burun dolgusu alanında merak edilen pek çok konuyu tüm detayları ile ele aldı…
Genelde kimler burun estetiğine başvurur?
Tıp dilinde rinoplasti olarak bilinen burun estetiği; burun kemeri, kıkırdaklar ve burun ucunun şekillendirilmesini sağlayan estetik ameliyattır. Yani burnunda şekille ilgili sorunları olan veya nefes alma problemi ile ilgili sorunları olan kişiler burun estetiğine başvurabilir.
Kimler burun estetiği ameliyatı olabilir ?
Burun estetiği ameliyatında en başarılı sonuçları alabilmek için kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Genellikle on sekiz yaşını doldurmuş kişilere yapılan bir estetik operasyondur. Burun estetiği operasyonu öncesi ve sonrası yapılması veya yapılmaması gerekenler nelerdir? Burun estetiği öncesi, detaylı muayene sırasında hastanın öyküsü değerlendirilir. Kişinin kullandığı ilaçlar ve genel sağlık durumu bizler için çok önemlidir. Operasyondan bir hafta önce aspirin kullanımı, aşırı yeşil çay tüketimi, E ve C vitamini, balık yağı (omega3) gibi kan sulandırıcı etkiye sahip olan her şey bırakılmalıdır. Anestezi ve iyileşme sürecini etkilediği için sigara ve alkol tüketimi de kesilmelidir. Burun estetiği sonrasında hastalarımızla sürekli irtibatta kalıyoruz. Ameliyat sonrası hastalar bol sıvı tüketmeli, verilen ilaçları düzenli kullanmalıdır. Ortalama altı ay gözlük kullanılmamalı ve en önemlisi kişi burnunu tüm darbelere karşı korumalıdır.
Burun estetiği ile birlikte hangi operasyonlar yapılabilir?
Burun estetiği ameliyatları ortalama üç ya da dört saat arasında sürer. Bu süre göz önünde bulundurularak kombine ameliyatlar yapılabilir. Burun ameliyatıyla kombin olarak en sık yapılan ameliyatlar göz kapağı ameliyatı (Blefaroplasti) ve çenesi küçük, geride olan hastalara yapılan çene protezi ameliyatlarıdır. Ayrıca meme büyütme ve sınırlı liposuction ameliyatları da burun estetiği ameliyatı ile birlikte yapılabilir.
Bize kapalı rinoplasti ve açık rinoplasti ameliyatlarının farkından kısaca bahsedebilir misiniz?
Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı teknikler kullanılarak yapılabilir. Açık rinoplasti ameliyatlarında burun deliklerinin alt kısmında küçük bir kesi yapılır ve burun bu kesiden açılır. Kapalı rinoplasti ameliyatlarında burun delikleri içerisinden yapılan kesiden müdahale edilir. Kapalı rinoplasti ameliyatının iyileşme süreci, açık rinoplasti ameliyatına göre daha konforlu ve kolaydır. Özellikle, son zamanlarda gelişen teknolojiden aldığım destek ile ameliyatlarımı kapalı rinoplasti yapıyorum.
Herkesin merak ettiği bir soruyu sormak istiyorum, burun estetiği operasyonları ağrılı mıdır?
Rinoplasti ameliyatı sonrası süreç ağrılı değildir. Kişinin bünyesine bağlı olmakla beraber, çoğu hastamız ağrı kesiciye bile ihtiyaç duymadan bu süreci kolayca atlatır. Burun estetiğinden sonra bir süre ödem yani şişlikler olur, bu süreçte bol su tüketilmesi ve baş yüksekte tutarak yatılması önerilir.
Burun estetiğinde burun planlanırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Burun estetiği öncesi yaptığımız muayenede; önce detaylı bir muayene yapıyorum. Benim için hastaların beklentileri çok önemli. Bu süreçte ben de hastamıza, altın orana ve burnunun yapısına uygun olan önerilerde bulunuyorum. Hastalarımın beklentisi ile kendi tecrübelerimi birleştiriyorum.
Burun dolgusundan da bahsedebilir misiniz?
Burun estetiğinden korkan veya burnunda ufak tefek sorunları olan kişiler burun dolgusuna başvurabilir. Burun dolgusu, burun ameliyatına göre daha kolay ve daha kısa süren bir işlemdir. Burun dolgularında genellikle hyaluronik asit içeren
dolguları tercih ediyoruz. Burun ucunun kaldırılmasında, burun kemerinin kamufle edilmesinde dolgu uygulanabilir.
Kullanım süresi kişiye de bağlı olmakla birlikte ortalama on iki ay aralığındadır. Burun dolgularının tekrarlanması halinde bu süreyi daha da uzatmak mümkün olabilir.
Burun estetiğinden korkan veya burnunda ufak tefek sorunları olan kişiler burun dolgusuna başvurabilir.