Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Öktem, son zamanların trendi jawline estetiğinden bahsediyor…
Jawline nedir?
İngilizce’deki jaw (çene) ve line (çizgi) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşan jawline; çene çizgisi
anlamına gelmektedir. Sonraki süreçte; Türkiye’de çene ucu ve çene hattı için yapılan çoğunlukla dolgu gibi medikal estetik uygulamalarına verilen genel isme dönüşmüştür.
Jawline uygulamasının etkileri nelerdir?
Belirgin bir çene hattı ve çene ucu ile daha genç görünmenizi sağlayan jawline işlemleri; çene ile boyun arasındaki geçişi netleştirerek, yüzdeki altın orana ve ideal hatlara ulaşmamızı sağlıyor. Kadınlar için daha dişi, erkekler için de daha erkeksi bir ifadeye sahip olmak anlamına gelir. İnsanlarda gıdı ve küçük çene hattı daha çocuksu olduğundan daha kilolu bir görüntüye neden olur.
Anladığımız kadarıyla jawline ideal çene hattına kavuşmayı sağlıyor. Peki ideal jawline için yapılabilen işlemler nelerdir?
Aslında, bu soruyu cevaplamadan önce çene hattının neden küçük ya da geride olduğunu muayene ederek anlamak gerekir. Bazı kişilerde aşırı kilodan, bazı kişilerde yaşla beraber oluşan cilt sarkmasından ya da alt çene geriliği gibi sebeplerden dolayı çene hattı silinmiş olabilir. Bu sebeplerin çözümleri elbette farklıdır. Muayene sırasında alt çene geriliği tespit edilen kişilere; ortodontik tedavi önerilebilir. Bu süreçte de dermal dolgular ya da çene implantı ameliyatı ile jawline için destek olunabilir. Sarkma şikayetinden dolayı oluşan çene hattı silinmelerinde ise yüze dermal dolgularla ya da çeşitli ameliyatsız yüz germe işlemleriyle destek verilebilir.
Çene dolguları diğer dermal dolgulara göre farklı mıdır?
Farklı değildir. Jawline için hyaluronik asit içeren veya kalsiyum hidroksiapatit içeren dolgular kullanıyoruz. Normalde hyaluronik asit, insan vücudunda bulunan özellikle yaşla beraber kaybolan, cildin önemli yapı taşlarından biridir. Son zamanlarda, kemik dolgu olarak da geçen kalsiyum hidroksiapatit içeren dolgular mevcuttur. Jawline için yapılan dolgular, ortalama on iki veya on sekiz ay kalıcılığa sahiptir.
Çene protez ameliyatından ve sürecinden bahsedermisiniz?
Çene protez ameliyatları, genel anestezi altında hastane şartlarında yapılan ortalama bir veya bir buçuk saat süren ameliyatlardır. Çene protezi ameliyatlarında silikon protezler kullanıyoruz. Bu protezleri ağız içerisinden veya çene altı hattından yerleştiriyoruz. Ameliyat sonrası süreç ağrılı değildir. Bu süreçte; sadece çene ve ağız etrafında ödemler oluşur. Ameliyat esnasında protezin koyulacağı yer belirlendikten sonra mümkün olduğunca küçük bir kesiyle operasyon tamamlanır. Bu oluşan dikiş hattı hem zamanla solarken hem de ağız içinde veya çene altında kaldığı için kişiyi rahatsız etmez. Çene protez ameliyatları kalıcı olduğu için deformitesi çok ileri düzeyde olan kişilerde tercih edilmesi gereken ve hastalarımıza önerdiğimiz bir işlemdir.
Çene ucu ileride olan hastalar için yapılabilecek işlemler var mıdır?
Muayene esnasında belirlenen ve çene ucu ilerde olan orta ve hafif vakalarda; ortodontik tedavi önerilebilir. Bu süreçte; çene ucu törpüleme ameliyatı yapılabilir.
Ameliyat olmak istemeyen hastalarınıza önerdiğiniz başka işlemler var mıdır?
Çene bölgesinin yan tarafında bulunan ve en güçlü çiğneme kası olarak bilinen massater kasının hipertrofisi (aşırı büyümesi) de kişinin çene hattının silinmesine sebep olur. Ayrıca; massater kasının hipertrofisinin sebebi diş sıkma problemi de olabilir. Diş sıkma sorunu olan kişilerde çene köşelerindeki kaslar güçlenir, genişler ve yüzde kare gibi bir görüntüye neden olur. Bu da yüz hattının ovalliğinin gitmesine neden olur ve kişiyi mutsuz edebilir. Biz; bu süreçte diş sıkma problemleri ve yüzün alt kısmının incelmesi için massater (diş sıkma kası) bot oksu yapıyoruz. Bu işlem, yüze yaptığımız bot oks işlemi ile aynıdır.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Her zaman söylediğim gibi estetik olarak yapılacak olan işlemlerin çok ciddiye alınması gerektiğini ve uzman hekimler tarafından uygulanmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bu zorlu pandemi sürecinde herkese sağlıklı günler diliyorum.