Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Öktem, genç ve etkileyici görünümün belirleyici bölgelerinden olan gözlerde hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklı oluşan deformetilere etkili çözüm sunan ve canlı bir görünüm yaratan göz çevresi estetiği hakkında bilgi veriyor.
İlk olarak rejuvenasyon kelimesini açıklar mısınız?
Rejuvenasyon, yeniden gençleştirme anlamında kullanılmaktadır. Ameliyatlı ve ameliyatsız göz çevresi rejuvenasyonundan bahsedeceğim. Göz çevresindeki kaz ayağı kırışıklıkları, göz kapağı düşüklükleri, göz altı torbaları ve göz altı morlukları insanları genelde yorgun ve yaşından büyük gösteren durumlardır.
Göz çevresi için uyguladığınız ameliyatsız işlemler nelerdir?
Ameliyatsız olarak en sık yaptığımız ve danışana ilk önerdiğimiz işlem uygulamasıdır. Bu uygulaması göz çevresi kazvayağı çizgilerini kaybetmekle birlikte yapıldığı sürece bu çizgilerin ilerlemesinide durdurur. Göz çevresi için hyaluronik asit dolgu uygulamalarından ve belirli mezoterapi, gençlik aşılarından da faydalanabiliyoruz.
Göz çevresi dolguları diğer dermal dolgulardan farklı mıdır? Kalıcılık süreleri ne kadar?
Göz çevresine uyguladığımız dolgular yapı itibariyle diğer dolgulardan farklıdır. Göz çevresine hyaluronik asit içeren ince yapıda dolgular tercih edilmelidir. Ayrıca göz altı morluğu olan danışanlar için de içeriğinde protein, vitamin, aminoasit, antioksidanlar bulunan hyaluronik asit dolguları kullanmaktayız. Göz çevresi dolguları diğer dolgulara oranla uzun süre kullanılır. Genellikle on sekiz ay ile yirmi dört ay arasında kalıcılık gösterir.
Mezoterapi ve gençlik aşıları tek seans mı uygulanır?
Göz çevresine özel olarak uygulanan mezoterapi ve gençlik aşıları da vardır. Bu işlemler ortalama üç ile dört seans uygun görülmekle birlikte danışan memnuniyetine göre senede bir tekrarlanabilir.
Göz çevresi dediğimiz zaman göz kapakları da konuya dahil oluyor. Göz kapakları ile ilgili şikâyetlerde hangi işlemleri yapıyorsunuz?
Göz kapakları yaşa bağlı ve genetik olarak üst göz kapağı düşüklüğü ve göz altı torbalanması sorunlarıyla karşımıza çıkar.
Üst göz kapağı estetiği yani blefaroplasti olarak adlandırdığımız bu estetik ameliyat, kişiyi sosyal ve sağlık açısından hem estetik anlamda hem de fonksiyonel açıdan memnun eder. Blefaroplasti ameliyatları benim sıklıkla yaptığım ameliyatlardır. Ortalama bir saat sürer. Alt göz kapağı torbalanmaları için de cerrahi işlem olan alt göz kapağı ameliyatı en uygun yöntemdir. Alt göz kapağı blefaroplasti ameliyatı da ortalama bir saat sürer. Üst göz kapağı ameliyatı lokal anestezi ile yapılabilir. Ancak alt göz kapağı ameliyatı mutlaka sedasyon ya da genel anestezi ile yapılmalıdır.
Alt ve üst blefaroplasti (göz kapağı estetiği) ameliyatları ağrılımıdır? İyileşme süresinden kısaca bahsedebilir misiniz?
Ameliyat öncesi danışanımızla detaylı iletişimde olarak kan sulandırıcı ilaçlar, C vitamini tüketimi, yeşil çay tüketimi gibi kan sulandırıcı ürünlerden uzak durmasını istiyoruz. Ameliyatta danışanımızın kanaması az olursa ödemi ve morluğu da az olur. Ameliyat sonrası ödemi engellemek için danışanımızın ilk iki gün kırk beş derecelik pozisyonda başı yüksekte yatmasını istiyoruz. Ameliyattan sonra ikinci gün danışanımızı kontrole çağırıyoruz ve beşinci gün dikişlerini alıyoruz. Dikişler alındıktan sonra kişi sosyal hayatına rahatlıkla devam edebilir. Ameliyat süreci ve ameliyat sonrası süreç oldukça konforludur. İlk bir ay göz kapaklarının oturma sürecidir ameliyat sonrası ödem olur ve göz kapağı estetiği birinci aydan itibaren daha da güzelleşir. Her işlemde olduğu gibi blefaroplasti ameliyatında da danışanlarımızla konuşarak ve beklentilerini anlayarak yapılan ön muayene çok önemlidir.
Blefaroplasti ameliyatından sonra dolgu ve boto ks gibi uygulamalar yapılabilir mi ?
Evet tabii ki göz kapağı estetiğinden ortalama bir ay sonra ödemler inmiş olur ve dolgu b otoks uygulamaları yapılabilir. Ayrıca göz kapağı düşüklüğü olan kişiler ameliyattan sonra yaptırdığı dolgu ve boto ks gibi uygulamalardan öncesine oranla daha memnun kalırlar.
Bu ameliyatlar kalıcı mıdır? Yaş sınırı var mı?
Yer çekimine maruz kaldığımız her an cildimiz yenik düşmeye devam eder. Ama tabii ki dolgu ve boto k s uygulamalarına göre ameliyat kalıcıdır. Kişinin deri yapısına bağlı olarak kalıcılık süreleri on ile on beş yıl olur. Genetik olarak da göz kapaklarında düşüklük ve torbalanma olan birçok kişi varken çoğu ameliyatta olduğu gibi sağlık açısından bir zararı yok ise ameliyat için on sekiz yaşını beklememiz gerekir. Fakat genellikle kırk yaş ve üzeri danışanlara yaptığımız ameliyatlardır.
Göz çevresi ile ilgili önerileriniz nelerdir?
Her konuda olduğu gibi bu konuda da önlem almak önemlidir. Kişi otuzlu yaşlarından itibaren bot oks uygulamalarına başlar ve düzenli aralıklarda bu uygulamalara devam ederse kaz ayağı çizgileri ilerlemez hatta oluşmaz diyebilirim. Bunların haricinde
bol su tüketimi, sağlıklı beslenme gibi kişinin kendine dikkat etmesi durumunda cildimizde iyi halde yaş alır. Cildimizi güneşten korumak ve cilt tipimize göre düzenli nemlendirmek önemlidir.