Kist, insan vücudunun her hangi bir bölgesinde oluşan, kapsül şeklini andıran, içerisinde yağ, irin ya da artık maddelerin toplandığı bir kitledir.
İnsan vücudu, birçok farklı sebepten dolayı kist üretebilmektedir. Vücut içerinde oluşan kistler olduğu gibi derinin dermiş tabakasında oluşan kistler de bulunmaktadır. Çoğu zararsız olan bu kistlerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Vücutta oluşan kistler, herhangi bir rahatsızlığın habercisi olduğu gibi, sadece vücudun biriktirdiği yağ ve irin artıkları da olabilmektedir.
Kiste neden olan durumları sayacak olursak;
Genetik durumlar,
Tümörler,
Enfeksiyon,
Embriyo gelişiminde oluşan anomaliler,
Hücresel deformasyonlar,
Kronik İltihaplar,
Vücutta bulunan salgı bezlerinin tıkanması,
Parazitler,
Yaralanma ve zedelenmeler gibi durumlar kist oluşumuna neden olabilmektedir.
Her ne nedenden ötürü olursa olsun, kistlerin tespit edildikten sonra tedavi edilmesi gerekliliktir. Yüzlerce çeşit kist bulunmaktadır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen bu kistler, yukarıda sayılan nedenlerin getirisi olduğu gibi farklı bir sebebe bağlı da olabilmektedir. Vücutta oluşan kist çeşitlerine örnek verecek olursak;
Epidermoid Kist: Yağ bezesi olarak da adlandırılabilmektedir. Cildin Dermis ve Epidermis katmanları arasında oluşan bu kist çeşidi, genellikle zararsız olup, kıl köklerinde vücudun ürettiği yağ atıklarının birikmesi nedeni ile oluşabilmektedir.
Göğüs Kisti: Göğüs ya da meme bölgesinde oluşan, içi sıvı dolu kitlelerdir.
Lenf Bezi Kisti: Lenf bezlerinde oluşan, salınımın tıkanması ile ortaya çıkan kist türüdür.
Yumurtalık Kisti: Kadınlarda yumurtalıklarda oluşan kistlerdir. Regl döneminde düzen olmaması ya da yumurtalıkların tam işlev görememesi gibi durumlardan dolayı oluşabilir.
Baker(Popliteal) Kist: Dizin arka kısmında oluşan bir kist çeşididir. Ağrı ve yürüme zorluğu gibi durumlara neden olabilir.
Bartholin Kist: Kadınlarda genital bölgede oluşan kist türüdür.
Arachnoid Kist: Araknoid olarak da telaffuz edilen bu kist beyinde oluşan bir kitledir. Ciddi zararları olabileceği gibi ufak rahatsızlıklara da neden olabilir.
Epididimal Kist: Erkeklerde testis bölgesinde oluşan bir kisttir.
Dudak(Labial) Kisti: Dudak üstü ya da kenarında oluşan kist türüdür.
Pilonidal(Kıl kökü) Kisti: Vücudun herhangi bir yerinde bulunan kıl köklerinin çıkış yönüne ters uzamasından dolayı oluşan kisttir.
Nabothi Kist: Kadınlarda rahim ağzında oluşan siğil türünde kitlelerdir.
Akne Kisti: Cilt yüzeyinde oluşan bir kist türüdür. Sivilce gibi vücudun yağ dengesinin bozulmasından dolayı oluşan rahatsızlıkların kitle halini almasıdır.
Sayılabilecek birçok kist çeşidi bulunmaktadır. Bu kistlerin sadece bir kısmı plastik cerrahi operasyonu ile tedavi edilebilmektedir. Bu tür rahatsızlıklarla gelen hastaların vücutlarında bulunan kist türünü tespit ettikten sonra, uygun görülen operasyon şekli ile vücuttan kisti temizler. Plastik Cerrahi bölümü genellikle yüzeyde oluşan kist türlerine müdahale etmektedir. Diğer türler farklı uzmanlık alanlarına girmektedir.
Yazımız tamamen bilgilendirme amaçlıdır ve eğer bu tür bir sorun ile karşı karşıya iseniz mutlaka muayene olarak kist türünüzü tespit ettirmeniz gerekmektedir.