Her insan hayatının belli dönemlerinde saç dökülmesi yaşayabilmektedir. Sağlıklı bir insanın kafasında, yaklaşık olarak 100 bin saç kökü bulunmaktadır. Her kök etkin olmamakla birlikte, belli dönemlerde büyüme ve dökülme durumları yaşanabilmektedir. Saç köklerinin %90’ı etkin olup, saç tellerinin uzamasına neden olmaktadır. Geri kalan ’luk saç kökü ise dinlenme aşamasındadır. Uzayan saç telleri belli bir aşamadan sonra dökülerek yeni saçların oluşması için yer açmaktadır. Bahsedilen bu durum sağlıklı bir yetişkinde gözlemlenmektedir.
Saç dökülmesi, tarama, yıkama ya da sürtünme gibi sebeplerden dolayı gerçekleşebilmektedir. Bu durum belli bir süre oluşan ve sonrasında devam etmemesi gereken bir süreçtir. Gerçekleşen dökülmelerde eğer ciltte açılma oluşmaya başlıyorsa ve dökülme devam ediyorsa, müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusudur.
Saç dökülmesine neden olan birçok sebep bulunmaktadır. İlk sebep genetik aktarım ( erkeklerde %90 ve üzeri, erkeklik hormonuna bağlı androgenetik tip dökülme) olarak görülse de her zaman özellikle etkisi olmamaktadır. Hormon seviyelerinde oluşan değişimler, kan değerlerinde görülen anomaliler, cilt problemleri, güneş ışığı, beslenme bozuklukları, sağlık sorunlarından dolayı kullanılan ilaçların yan etkileri gibi birçok sebep sayılabilmektedir.
Saç dökülmesi, erkeklerde kadınlara oranla daha yoğun ve gözle görülür şekildedir. Erkeklerin büyük bir kısmı 25 yaşından sonra başlayan açılmalarla kısmi kellik yaşamaktadırlar. Bu durum 40 yaşlarında daha yaygın bir hal almaya başlamaktadır. Söz konusu dökülmelerin başlangıcından itibaren bir uzman tarafından muayene edilmesi önemlidir. Saç dökülmesinin sebebi belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Saç dökülmesinde belirlenen sebepler dökülmeyi durdursa da, açıklık oluşan bölgelerde yeni saç oluşumu için saç ekim yöntemleri uygulanmalıdır. Son yıllarda gelişen teknoloji ilebirlikte saç ekimi yöntemlerinde doğal sonuçlar almak mümkündür. Kullanılan teknikler, ağrı, sızlama ya da yara oluşumu gibi durumları ortadan kaldırmaktadır.
Saç tedavileri konusunda hastalarıma öncelikle detaylı bir anamnez ve fizik muayene sonrasında , medikal tedavilerin yanında mezoterapi ve prp ( platetelet rich plamsa) gibi saç tedavileri uygulamaktayım.