Terleme, bir nevi vücudun kendini soğutma sistemidir. Vücudumuzda bulunan ter bezlerinde tuzlu bir sıvı çıkışı ile sistemin düzenli çalışmasıdır. Terleme aynı zamanda vücudun toksin türü zararlı maddeleri atabilmesini de sağlayan fiziksel bir durumdur. Özellikle sıcak havalarda vücut ter bezleri sayesinde ısı kontrolünü sağlayabilmektedir.
Ter, temel olarak su ve çözünmüş gıdalardan oluşan bir sıvıdır. Bu sıvı bir nevi vücudun atıklarından oluştuğu için kesif bir koku salgılayabilmektedir. Terleme oluşan sürece verilen addır.
Vücudumuzda 4 milyona yakın ter bezi bulunmaktadır. Bu ter bezleri yoğunluk olarak; eller, ayaklar ve koltuk altlarında bulunmaktadır. Erkek ve kadınlarda bu dağılım farklılık gösterebilmektedir. Kadınlarda ter bezi faaliyetleri ve sayısı fazladır. Erkeklerde ise kütlesel yağ indeksinin azlığından dolayı ter bezi sayısı ve dağılımı kadınlara nazaran azdır. Fakat kadın ya da erkek her insanın ergenlik döneminde ter bezi faaliyetleri artar. Hormonların gelişmesi, vücudun değişim geçirmesi gibi sebepler bu duruma etkendir.
Yetişkin bir bireyde ortalama 4 milyona yakın bulunan ter bezlerinin ortalama 3 milyon kadarı berrak ve kokusuz bir sıvı salgılar. Bu ter bezleri genellikle, eller, ayak tabanları ve yüz bölgesinde bulunmaktadırlar. Daha koyu ve koku veren ter bezleri yoğunlukla koltuk altı ve genital bölgede bulunur.
Eller ve ayak tabanlarında oluşan terlemeler, duygu durumu değişimlerinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple bu bölgelerde renk ve koku gibi durumlar oluşmaz. Fakat koltuk altları ve genital bölgede oluşan terlemeler vücudun toksin ve zararlı maddelerin atımını sağlaması nedeni ile oluşur. Bu da renk ve koku gibi durumlara yol açar.
Bazı insanlarda terleme durumu daha yoğundur. Bu durum iki başlıkta incelenebilmektedir;
Primer Hiperhidroz: Nedeni bilinmeyen ve herhangi bir sağlık probleminin sonucu oluşmamış aşırı terleme durumudur.
Sekonder Hiperhidroz: Geçirilen bir rahatsızlık ya da vücut denge değişiminden dolayı ortaya çıkan aşırı terleme durumudur.
Her iki durumda da kişide psikolojik ve fizyolojik olarak rahatsız edici durumları tetikler. Söz konusu aşırı terleme hem kişinin görüntüsünü hem de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Özellikle sıcak havalarda artış gösteren bu durum, kötü koku gibi rahatsız edici etkenle birlikte dayanılmaz bir hal alabilmektedir.
Birçok dermotolog ve estetik cerrahın konu üzerine çalışmaları bulunmaktadır. İnsanların yaşam kalitelerini normal ve standart bir seviyeye getirebilmek amaç edinilerek tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.
Aşırı terlemeyi tedavi amaçlı kullanılan yöntemler;
Mevcut yaşam tarzının değiştirilmesi: Beslenme alışkanlıkları ve kıyafet seçiminde değişiklikler.
Topikal Antiperspirant(Terleme Önleyici) Solüsyonlar: Sürekli kullanım gerektirir. Ciltte alerjik reaksiyonlara sebebiyet verir.
Sistemik Terleme Önleyici İlaçlar: Boşaltım sisteminde ve duyularda olumsuz yan etkilere yol açabilen bir yöntemdir.
İyontoforez: Elektrik akımı kullanılarak ter bezlerinin etkileşimini azaltmaya yönelik bir yöntemdir. Sadece el ve ayak tabanlarında kullanılabilmektedir. Etki alanının dar olması ve sürekli tekrar edilmesi gereken bir yöntem olmasından dolayı çok tercih edilmemektedir.
Cerrahi müdahale: Genellikle primer hiperhidroz hastalarına uygulanan bir yöntemdir.