Benler (Nevüs) deride bulunan koyu lekeler ve bozukluklardır. Çeşitli şekil veya boyutlarda olabilirler. Benler, burunda ve yüzün diğer bölgesinin yanı sıra gruplar halinde veya kendi başlarına kollar ve göğüs bölgesi gibi vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Doğumda mevcut olabilirler ya da sonradan görünmeye başlayabilirler. Bazı benler fark edilmeyebilir ve bazıları da gerçekten yüzün “güzellik işareti” olarak çekici kabul edilir.
Benlerin renkleri çok önemlidir. Sonradan ortaya çıkan, büyüme eğiliminde olan, kanama ve kaşıntı gibi şikayetlere yol açan, sınırları düzensiz ve renkleri koyu olan benler bazı cilt kanserleri için uyarıcı ve ön lezyonlar olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumda benlerin hemen cerrahi olarak çıkartılıp, histopatolojik tanı için patolojiye gönderilmesi gereklidir. Ancak böylelikle kesin tanı konulabilmektedir. Böyle durumlarda estetik kaygılar ikinci plandadır.
Ancak uzun süredir mevcut olup, renkleri açık renkli, büyümeyen ya da yıllar içinde büyüyen,herhangi bir kanama, kaşıntı gibi şikayetlere yol açmayan benler de bazı insanlar için rahatsız edici olabilir. Lazer veya cerrahi cerrahi işlemlerle bu tip benlerin çıkarılması, görünümlerini düzgünleştirmek için yapılan estetik prosedürlerdir.
Benlerin alınmasından sonra kalabilecek izler hakkında hastanın tam olarak bilgilendirilmesi, nihai izlerin 1 yıl süre sonunda oluşacağı, bu süre zarfında hastanın yapması gerekenler konusunda bilgilendirilip motive edilmesi ve en önemlisi de iyi huylu gibi de gözükse çıkartılan benin patolojiye konsülte edilerek patolojik tanının konulmasıdır.
Hastalarıma benleri ile oynamamaları gerektiğini, özellikle yüz bölgesindeki benlerin sayısının artmaması, mevcutlarında renklerinin koyulaşmaması için mutlaka yaz-kış bir güneş koruyucu krem kullanmaları gerektiğini vurgulamaktayım. Eğer yukarıda belirttiğim belirtileri farkederlerse gecikmeden bir Estetik Plastik Cerrahi Uzmanına danışmalarını öneririm.