Burun Estetiği veya Rinoplasti estetik ve sağlık açısından başvurulan bir cerrahi operasyondur. Yaygın olarak estetik açıdan burnun şeklinin beğenilmemesi ile Rinoplasti estetik ameliyatı uygulanır
Burnun kemerli olması, uzun olması, burun ucunun düşük olması, burun deliklerinin büyüklüğü veya asimetri gibi şikayetlerden dolayı estetik ameliyatı yapılabilmektedir.
Burnun yüzün tam ortasında olması, yapılacak değişikliklerin direkt olarak hastanın görünümünü değiştirmesi, bundan dolayı da olumlu ya da olumsuz psikolojisini etkilemesi kaçınılmazdır. Bu ameliyatı olacak kişilerin öncelikle ne istediklerini çok iyi bilmeleri, gerçekçi olmaları gerekmektedir. Başarılı bir ameliyat için burun ve burnu çevreleyen yüz yapıları analiz standartları; etnik varyasyonlar ve hastanın istekleri doğrultusunda ayrıntılı bir biçimde analiz edilmelidir.
Çoğu hastanın preoperatif konsültasyonunda fark edilen fasial ve nazal asimetrileri vardır. Bu asimetriler dijital fotoğrafları kullanarak yüzün bir yarısından diğer yarısını tamamlayabilen bilgisayar programlarında en iyi şekilde görülebilir. Bu asimetriler operasyon öncesi hasta tarafından fark edilmemiş olabilir. Ancak ameliyat sonrası hasta büyük olasılıkla düzensizliklere karşı aşırı duyarlılık gösterecektir.
Hastanın başlangıç değerlendirilmesinde hastanın motivasyonu, beklentileri ve cerrah ile uyumu vazgeçilmezdir. Cerrahi plan için burun ve yüz yapısının dikkatle incelenmesi en önemli noktadır. Yüz özelliklerine, cerrahın estetik anlayışına ve cerrahi yaratıcılık becerisine göre hastadan hastaya ideal burun anlayışı değişebilir.
Burun anatomisi ve fizyolojisinin oldukça karışık olması, her geçen gün Rinoplasti tekniklerinin değişmesi ve gelişmesi, estetik burun ameliyatlarında açık, kapalı, yarı açık kapalı (karmarinoplasti) gibi farklı tekniklerin olması ve aynı tekniğin her hastada kullanılamaması, hastaların beklentilerinin çok farklı olması, ameliyat sonrası iyileşme süreçlerinde hastalara göre farklılıkların olması gibi bir çok sebep bu ameliyatı zorlaştırmaktadır.
Tüm bu zorlukları aşmanın ilk şartı hasta doktor uyumudur. Estetik Cerrahın hastasını anlaması kadar hastanın da doktorunu anlaması çok önemlidir. Bu sebeple Burun Estetiği ameliyatı öncesi görüşme en az iki veya daha fazla sayıda olmalıdır. Bu görüşmelerde bilgisayarlı simülasyon çalışmaları yapılabilir, aynı zamanda hastanın beğendiği burunları doktoruna göstermesi hastanın beklentilerini anlamak açısından faydalı olabilir.
Burun Estetiği ameliyatı olacak hasta bu ameliyatı aceleye getirmemelidir. Tüm şikayetlerini doktoruna tekrar tekrar açıkca anlatmalıdır. Eğer daha önceden geçirilmiş bir ameliyat varsa, burun eğriliği, nefes alma için geçirilen septoplastiler, burun eti ameliyatları vb, ameliyatsız burun estetiğinde çok sık yapılan burun dolgusu uygulamaları, iplerle askılama yöntemleri gibi işlemler belirtilmelidir. Daha önceden burun ameliyatı olmamış hastalar primer, operasyon geçirmiş hastalar sekonder yani revizyon Rinoplasti hastalarıdır. Revizyon Rinoplasti hastalarında bazen kaburgadan yada kulaktan kıkırdak greft almak gerekebilir. Hastalar Rinoplasti ameliyatı kararı vermeden önce mutlaka birden fazla cerrah ile görüşme yapmalıdır ve araştırma yaparken de sadece fiyat odaklı olmamalıdır. (yani çok yüksek bir fiyat veren hekim çok iyi, daha düşük fiyat veren hekim daha az iyi diye bir izlenime kapılmamalıdır) Burun Estetiği Fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir.
Ameliyat sonrasında en azından alçı atel çıkartılıncaya kadar (7-10 gün) hastanın izinli olması, istirahat etmesi iyi olacaktır. Ameliyat sonrası verilen ilaçların düzenli kullanılması, önerilere uyulması Rinoplasti sonrası oluşacak ödemlerin (şişlikler) minimal olmasını ve olası morlukların daha çabuk geçmesini sağlayacaktır. Burun Estetiği Ameliyatı yani Rinoplasti tercihan genel anestezi ile yapılmakta, yapılan cerrahi teknik ve buruna bağlı olarak 1,5-4 saat sürmektedir. Ameliyat sonrasında hastanede en fazla 1 (bir) gece kalınır. Eğer burun içine tampon konulmuşsa ki bu oluklu silikon bir tampon olacaktır, nefes almayı engellemez; 2.-3. gün çıkartılır. Alçı ise genellikle 7. günde çıkartılır ve yerine bantlama yapılır. Bazen de masaj önerilir. Tüm bunlar ödemlerin daha çabuk gerilemesi içindir.
Burun ameliyatı öncesi ve sonrasında yapılacaklar, estetik cerrahın tercihine göre farklılıklar gösterebilir.
Kapalı Teknik Burun Estetiği: Kapalı Teknik Burun Estetiğinde kesiler burun delikleri içinde yer alır. Bu teknikle yapılan ameliyatlarda cerrahi görüş alanı daha kısıtlıdır ve dış görünüşte herhangi bir iz kalmamaktadır. Bunun yanında Açık Teknik Burun Estetiğine göre iyileşme süresi çok daha kısadır.
Açık Teknik Burun Estetiği: Açık Teknik Burun Estetiği burun deliklerinin altından ufak bir kesi açılması yöntemiyle gerçekleştirilir. Açık kesi cerrahi işlem için görüş alanı oluşturur.Kemik ve kıkırdak dokuda uygulanan işlemler Kapalı Teknik Burun Estetiği ile aynıdır. İleri seviyede deformasyonu olan veya önceden estetik operasyon olan hastalarda daha çok tercih edilir Açık Teknik Burun Estetiğinin sağladığı avantaj cerrahi görüş alanı ve uygulama kapasitesi sağlamasıdır. Dezavantajı ise Kapalı Teknik Burun Estetiğine göre burun ucunda oluşacak ödem ve morlukların iyileşme süresinin göre daha uzun olmasıdır.
Unutulmamalıdır ki Rinoplasti'de temel hedef estetik açıdan olduğu kadar fonksiyonel açıdan da nefes alabilen burunlar olmalıdır. Estetik Cerrahinin en zevkli ve en zor konusu olan Rinoplasti yani Burun Estetiği hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bölümündeki numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da, Ameliyat ücretlerinin fiyatları için ön muayene gereklidir çünkü ameliyatın kapsamına göre ve revizyon ameliyatı ise değişiklik gösterebilir.
Yaşı küçük hastalarda estetik ameliyat için kemik gelişiminin tamamlanması beklenmelidir. 17, 18 yaşından itibaren burun estetiği yapılabilir. Bunun dışında 13, 14, 15, 16 yaşlarında gençlerin burun estetiği zorunlu koşullar olmadıkça yapılmamaktadır.
Burun estetiği fiyat bilgisi için bizi arayabilirsiniz. Fiyat bilgisi almak için ön muayene randevusu gereklidir
Burun estetiği hemen hemen herkese yapılabilir. Revizyon ameliyatı ise sayısı önemlidir.
Burun estetiği sonrası burun ucunda diğer dokularda olduğu gibi yaşa bağlı olarak düşme olabilir. Deri yapınız da bu konuda önemlidir.
Burun estetiği sonrası 1-2 gün sızıntı şeklinde hafif kanamalar olabilir.
Kapalı teknik burun ameliyatından sonra burun içine kendiliğinden eriyen dikişler atılır ,dikişlerin erime süreci kolaydır yaranız olmaz.
Ameliyat süresi hekime bağlı olarak değişkenlik gösterir.Kanamasız planda ve ince dataylarla ilerlenirse ortalama 3 ile 4 saat sürer.
Burun ameliyatı sonrası 6 ay gözlük kullanılmaması gerekiyor.
Kapalı teknik burun ameliyatından sonra sadece içerde bulunan dikişlere antibiyotikli merhem öneriyoruz.
Burun ameliyatı sonrası gelen kontrollerinizde hekiminiz ödem sürecine göre masaj önerebilir. Masajı hekim önerisinde yapmalısınız.
Burun ameliyatı sonrası hasta özellikle ilk bir ay ağır spor yapmaktan kaçınmalı.
Burun ameliyatı sonrası oluşabilecek ödemi ve teması azaltmak adına özellikle ilk bir hafta hasta düz birşekilde (sağa veya sola dönmeden ) mümkün olduğunca ik (90 derecelik açıyla) yatmalı.
Burun estetiği sonrası 1. Ay ve 3 ay sonrası rutin kontrollerimiz olur,burnun tamamen oturması için 8 ay ile 12 ay geçmelidir.
Burun ameliyatlarında yeni teknoloji atramvatik olan piezzo cihazı kullanılır.Piezzo ile yapılan ameliyatlarda morarma ve ödem nispeten az olur.
Ameliyat süreleri hekime ve hastaya göre değişiklik göstermekle birlikte rinoplasti ameliyatı ortalama 3,5 4 saat sürer.
Burun estetiği sonrası özellikle ilk 1 hafta 45 derecelik açıyla düz olarak yatılmalıdır.
Burun estetiği sonrası iyileşme süreci hastanın bünyesine bağlı olmakla birlikte 1. Hafta alçıyı aldığımızda sürecin çoğu tamamlanmış olur fakat ödemler açısından tamamen iyileşmesi 1 ile 3 ayı bulabilir.
Burun ameliyatı sonrası ameliyat planlı olduğu ve hasta hekimin tavsiyelerine uydugu sürece kıkırdaklarda kayma olmaz.
Burun ameliyatı sonrası darba almamak en yönemli önlemdir özellikle bir sene darbeye karşı korunmalı hatta devam eden süreçte de dikkat edilmelidir.
Burun ameliyatı sonrası 6.ay rutin kontroller gerçekleştirilir . Burun ameliyatı sonrası morluklara ne iyi gelir? Burun ameliyatı sonrası hatta öncesi hekim tavsiyesinde olmak kaydıyla hasta eczaneden morluk giderici krem temin edip kullanabilir
Burun ameliyatı sonrasında narkoz etkisi hastanın bünyesine bağlı olmakla beraber ortalama 2 ile 3 saatte geçer.
Burun ameliyatı sonrası şişlik ortalama 2. Günde başlar 1. Aya kadar azalır.Burnun tamamen oturması 8 ay ila 12 ayı bulur.
Burun ameliyatı sonrası burun içerisinde silikon oluklu tampon olacağı için nefes problemi minimum seviyede yaşanır.
Burun ameliyatı sonrası darbe en dikkat etmemiz gereken konudur.Böyle bir durum olduğunda hekime ulaşım sağlanması gerekir.
Burun ameliyatı sırasında burun kıllarına kalıcı bir müdahale olmaz..