Vücudun koruyucu tabakası olan deri 3 katmandan oluşmaktadır. Her bir katmanın vücut için ayrı bir etkisi ve koruma yönü bulunmaktadır. Epidermis, Dermis ve Subcutis adı verilen ve dıştan içe doğru sıralanan bu katmanlar cildi dış etkenlerde koruyan birer koruyucu görevindedir.
Epidermis; Cildin görünen kısmıdır. Yani en üstte kalan katmandır. İnce bir yapı olmasına karşın vücudu dış etkenlerden dolayı oluşabilecek tahribatlara karşı korumaktadır. Epidermisin kalınlığı cildin bölgelerine göre farklılık gösterir. Eller ve ayaklarda bulunan epidermis kalınlığı fazladır, fakat buna nazaran göz çevresinde bulunan epidermis tabakası oldukça incedir. Epidermis tabakası vücudumuzda en çok yenilenen hücrelere sahip bölgedir.
Dermis; Saç, tırnak kökleri, yağ tabakaları, sinirler ve ter bezlerinin bulunduğu ara tabakadır. Kolajen ve elastin adlı proteinlerin bulunduğu tabakadır aynı zamanda. Cildin ısı dengesini sağlayan ve koruyan katmandır. Epidermis tabakasına destek sağlar ve cilde esneklik verir. Dokunma ve ısı gibi duyuların algılanmasını sağlayan sinirler de dermiş katmanında bulunmaktadırlar. Kıl kökleri de bu katmanda bulunur ve kaslara bağlıdır. Bu katmanda bulunan yağ tabakalarının fazla çalışması sivilce ve akne gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur.
Subcutis; Yağ tabakalarının ve damarların bulunduğu cildin en alt katmanıdır.
Cilt üzerinde yani epidermis katmanda birçok leke ve ben(Nevüs) oluşabilmektedir. Sayılan tüm katmanlar bir biri ile bağlantılı şekilde çalışmaktadırlar. Vücutta oluşan leke ve benlerin birçoğu yüzeysel olduğu gibi bazıları da daha derin katmanlarda oluşabilmektedirler. Doğuştan oluşan ben ve lekeler olduğu gibi sonradan oluşan şekilleri de bulunmaktadır. Bilimsel açıdan henüz neden oluştuğuna dair net bir bulgu saptanmamıştır. Söz konusu ben ve lekeler genellikle epidermis tabakasında bulunan ve cilde rengini veren melanosit denilen hücrelerin yoğunlaşması nedeni ile oluşmaktadır. Vücudun her yerinde görülebilen bu hücre birikmeleri yüzeyden belli olabilecek şekildedir.
Epidermis tabakasının cilt yüzeyini oluşturmasından dolayı bu tabakanın korunması gerekmektedir. İlerleyen yaş ve cildin maruz kaldığı dış etkenlerden dolayı yeterli miktarda koruma sağlayamaz. Kimyasal içeriği olmayan güneş koruyucular ve cilt bakım ürünlerini dikkatli tüketmek gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında, cilt korumasına azami özen göstermek gerekmektedir.
Bazı cilt yapılarında bu durum kişinin elinde olmamaktadır. Birey ne şekilde koruma uygularsa uygulasın cilt, doğuştan ya da sonradan leke ve ben ( nevüs) lere sahip olabilir.
Cildinizi tanımanız için paylaştığımız bu yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Detaylı bilgi ve randevu için iletişim kısmında bulunan irtibat bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz.